Keresekedelem

A nemzetközi kereskedelemben az ügyletek lebonyolítása előtt már érdemes a könyveléshez, adóbevalláshoz szükséges különféle okmányok megismerése, hogy az ügylet teljesítése során hol, melyik hatóságnál mi történt, vagy történhetett, hiszen az áfa-bevallás helyessége ezeken a tényeken alapul. (europa.eu, 2021) Az Európai Unió hivatalos oldala alapján ezek a nemzetközi áfaszabályok érvényesek az EU-n belül:

1. „Áru értékesítése olyan vállalkozásnak, melynek székhelye egy másik uniós országban van

Ha az Ön cége más európai uniós országokban működő cégek részére értékesít és szállít le árukat, nem számíthat fel áfát, ha a vevő rendelkezik érvényes uniós adószámmal.

Mindazonáltal levonhatja saját adókötelezettségéből azt az áfát, amelyet az ügylettel kapcsolatban felmerült költségek (pl. az adott értékesítés teljesítése céljából beszerzett áruk/szolgáltatások) után fizetett.

Ha ügyfele nem rendelkezik érvényes uniós adószámmal, Önnek rendes körülmények között fel kell számítania az áfát az értékesítés után az Ön országában alkalmazandó áfakulcs alapján.

2. Áru értékesítése olyan fogyasztónak, akinek lakhelye egy másik uniós országban van

Ha az Ön cége másik EU-tagországban élő fogyasztók (magánszemélyek) részére értékesít és szállít le árut, alapszabályként be kell jelentkeznie adóalanyként az adott országban, és az ott alkalmazott adókulcsnak megfelelő összegű áfát kell felszámítania az áru után – kivéve, ha a kérdéses országba irányuló értékesítések összege az adott évben alatta marad a célország által meghatározott értékhatárnak.

3. Szolgáltatás értékesítése olyan vállalkozásnak, melynek székhelye egy másik uniós országban van

Ha az Ön vállalkozása egy másik uniós országban székhellyel rendelkező cégnek értékesít szolgáltatást, rendszerint nem kell felszámítania áfát ügyfelének. A szolgáltatást megvásárló cégek a saját országukban fizetnek majd áfát az ott alkalmazandó adókulcsnak megfelelően (a fordított adózási eljárást alkalmazva).

Mindazonáltal levonhatja saját adókötelezettségéből azt az áfát, amelyet az ügylettel kapcsolatban felmerült költségek (pl. az adott értékesítés teljesítése céljából beszerzett áruk/szolgáltatások) után fizetett.

4. Szolgáltatás értékesítése olyan fogyasztónak, akinek lakhelye egy másik uniós országban van

Az Ön vállalkozásának rendes körülmények között fel kell számítania ügyfelének az áfát a cég székhelye szerinti országban alkalmazandó adókulcsot alapul véve. Kivételt jelentenek ezalól a távközlési szolgáltatások, a műsorszolgáltatás és az elektronikus szolgáltatások, melyek után mindig a vevő országában kell adót fizetni (tehát magánszemélyek esetében az állandó lakóhely vagy a szokásos tartózkodási hely szerinti országban, nem adóalanyok esetében pedig a letelepedés helye szerinti országban).

5. Áru beszerzése egy másik uniós országból

Ha Ön üzleti célból másik országból szerez be árut, melyet saját országában szállítanak le az Ön részére, az ügylet után Önnek kell bevallania és megfizetnie az áfát a saját országában alkalmazott adókulcsnak megfelelően – úgy, mintha Ön értékesítette volna a kérdéses terméket.

Ezt az összeget az adóbevalláskor le fogja tudni vonni a fizetendő áfa végösszegéből.

6. Szolgáltatások beszerzése egy másik uniós országból

Ha Ön másik uniós országból szerez be üzleti célú szolgáltatást, melyet cége a saját országában vesz igénybe, az ügylet után Önnek kell megfizetnie az áfát a saját országában alkalmazott adókulcsnak megfelelően – úgy, mintha Ön értékesítette volna a kérdéses szolgáltatást (a fordított adózást alkalmazva).

Ezt az összeget az adóbevalláskor le fogja tudni vonni a fizetendő áfa végösszegéből.”